Menu
Zoek hier naar je reis of bestemming

De 10 mooiste plekken in Zuid-Europa

Tijdens deze koude en natte dagen is niets zo fijn als dromen over reizen. Dromen over de zon, de zee, even lekker wat gaan eten of juist een mooie wandeling maken. In Europa hebben we ontzettend veel mogelijkheden, wat de keuze ieder jaar weer moeilijk maakt waar je je welverdiende vakantie gaat besteden. We nemen ditmaal een kijkje bij de mooiste, meest bijzondere plekken in Zuid-Europa die je inspiratie zullen geven voor de zomer.

Tijdens deze koude en natte dagen is niets zo fijn als dromen over reizen. Dromen over de zon, de zee, even lekker wat gaan eten of juist een mooie wandeling maken. In Europa hebben we ontzettend veel mogelijkheden, wat de keuze ieder jaar weer moeilijk maakt waar je je welverdiende vakantie gaat besteden. We nemen ditmaal een kijkje bij de mooiste, meest bijzondere plekken in Zuid-Europa die je inspiratie zullen geven voor de zomer.

Portofino aan de kust

Je zou maar weerman zijn in een Zuid-Europees land. Een erg afwisselend beroep zul je niet hebben, aangezien in deze landen bijna altijd de zon schijnt. Toch hebben de Zuid-Europese landen zóveel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Ieder land heeft zijn eigen charme en is geen enkel land hetzelfde. Je raakt er simpelweg nooit uitgekeken. Ondanks de vele opties, hebben we de mooiste plekken voor je op een rij gezet. En daar zitten zeker een paar zeer verrassende plekken tussen!

1. De schoonheid van de Amalfikust

De Amalfikust bevindt zich in de Italiaanse regio Campania en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De zuidelijke kust van het schiereiland Sorrentina wordt gedomineerd door steile kliffen en schilderachtige havenplaatsjes, zoals Positano en Amalfi. Wij snappen wel waarom de Amalfikust wordt beschouwd als een van de mooiste kusten ter wereld!

In Positano en Amalfi waan je jezelf in een prachtige, typisch Italiaanse omgeving. De omliggende bergen, smalle straatjes en schilderachtige huisjes zijn een combinatie die beide dorpjes zo geliefd maken. De vele trappen en hellingen worden gecompenseerd met de vele terrasjes, die je op iedere hoek van de straat terugvindt. Een aanrader is om een terrasje te zoeken met een panoramisch uitzicht op de romantische baaien, deze zijn werkelijk adembenemend. Vergeet je fotocamera niet mee te nemen! Tijdens je bezoek aan de Amalfikust kun je ook gemakkelijk Napels en de opgravingen in Pompeï bereiken, die aan de voet van de vulkaan Vesuvius liggen. En mocht je het nabijgelegen Rome niet willen overslaan, dan raden we je aan om hiervoor de tijd te nemen. De stad is immens groot en er is zóveel te zien, dat het zonde is om alles in slechts één dag te bezoeken!

Bij Oad ben je verzekerd van een goed georganiseerde reis, waarbij de hoogtepunten in alle rust kunnen worden bezichtigd onder leiding van deskundige Oad reisleiding.

Bekijk hier de reis

2. Het betoverende Andalusië

Andalusië is dé plek om kennis te maken met het echte Spanje en het meest afwisselend op het gebied van natuur en cultuur. Door haar rijke geschiedenis heeft Andalusië een schat aan bijzondere bezienswaardigheden nagelaten, waarvan we de meest bijzondere met je delen.

Te beginnen bij wat ooit de grootste moskee ter wereld was: de Mezquita in Cordoba. Het imposante gebouw is twaalf eeuwen oud en vertoont een mengeling van bouwstijlen. In het midden van de moskee is in de 16e eeuw een kathedraal gebouwd, een unieke gewaarwording. Even verderop bevindt zich het schitterende Alhambra in Granada. Het Alhambra is het Paleis waar de Arabische Koninklijke familie met zijn grote hofhouding woonde. Dit schitterende paleizencomplex bevindt zich iets boven de stad, aan de rand van de Sierra Nevada. Zowel de Mezquita in Cordoba als het Alhambra in Granada zijn onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Een bezoek aan beide gebouwen is goed te combineren met de steden Sevilla en Malaga. Wist je dat Sevilla in het Moorse tijdperk zelfs uitgroeide tot een van de belangrijkste steden ter wereld? De Arabische invloeden zijn er nog steeds goed zichtbaar! In Malaga kun je heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes en tot rust komen op een van de vele terrasjes aan de Costa del Sol. Met gemiddeld 300 dagen zon per jaar is het weer hier altijd goed!

Onder leiding van een deskundige Oad reisleider ontdek je al deze bijzonder plekken in één rondreis.

Bekijk hier de reis

3. Het Griekse bergdorpje Metsovo

Bij Griekenland denk je al snel aan de hagelwitte zandstranden, azuurblauwe zee en de overheerlijke Griekse keuken. Ieder jaar bezoeken miljoenen toeristen de Griekse eilanden, terwijl het binnenland veel minder vaak bezocht wordt. Toch is het meer dan de moeite waard om het binnenland te bezoeken! En omdat het nog vrij onontdekt is, vind je hier veel verborgen parels.

Griekenland is het land van de klassieke oudheid, mythologische goden en de oudst bekende democratie. In de Griekse steden Athene, Delphi en Olympia zie je die klassieke oudheid nog steeds goed terug. Echter, kent het ook veel onontdekte en verborgen parels. Middenin in het ruige Pindosgebergte ligt het traditionele Griekse bergdorpje Metsovo. Het dorp is bekend om haar smalle straatjes, traditionele huizen van hout en steen en de vele fonteinen. En voor de échte cultuurliefhebbers: de meeste inwoners stammen af van de Vlachen. Een volk dat nomadische herders zijn en al generaties lang in onder andere Noord-Griekenland en de Balkan wonen. Een reis naar Metsovo is goed te combineren met de bijzondere Meteorakloosters in Kalambaka, die een ligging hebben op steile rotsformaties en prachtige plaatsjes opleveren. En als je denkt dat je alleen op de Griekse eilanden hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee kunt vinden, bekijk dan eens de prachtige stranden in Lefkada!

Onze deskundige Oad reisleiders laten je graag meer zien van het prachtige, onontdekte Griekenland. Wil je graag meer informatie over deze reis?

Bekijk hier de reis

4. Het eeuwenoude Dubrovnik

Kroatië is zóveel meer dan alleen zon, zee en strand. De eeuwenoude steden en prachtige natuurparken zorgen voor een mix van activiteiten die kunnen worden ondernomen om het land beter te leren kennen.

Dubrovnik staat bekend als de parel van de Adriatische Zee. En die naam heeft het niet voor niets gekregen. De stad wordt omgeven door een twee kilometer lange vestingmuur. Binnen de muren vind je de vele eeuwenoude huisjes en straatjes, paleizen, kerken en kloosters. Deze zijn zo goed beschermt gebleven dat Dubrovnik als een van de eerste steden in Europa de hoge onderscheiding ‘gouden medaille van Europa voor bescherming van cultuurmonumenten’ verkreeg. Vanuit Dubrovnik is het aan te raden om steden Split, de stad van de keizer, en Šibenik echt te bezoeken. Het Nationale Park van Krka, bekend om haar geweldige watervallen en azuurblauwe meren, mag je absoluut niet overslaan!

We hebben zorgvuldig een fantastische reis voor je samengesteld, die onder leiding van deskundige Oad reisleiding wordt uitgevoerd.

Bekijk hier de reis

5. Authentiek Sardinië

Een vakantie naar Sardinië betekent hagelwitte zandstranden, een azuurblauwe zee, gezellige havenstadjes en heerlijk Italiaans eten. Deze parel in de Middellandse Zee is in de loop der eeuwen door vele zeevarende volken overheerst, maar heeft door haar geïsoleerde ligging een eigen cultuur weten te behouden. Het authentieke Sardinië is klaar om ontdekt te worden!

Een goede eerste kennismaking met Sardinië maak je in de havenstad Cagliari. De middeleeuwse kern bevindt zich in de wijk Castello en was lange tijd het machtscentrum van de stad. Vanaf de wijk Castello ligt op een afstand van ongeveer dertig kilometer een groot stadspark genaamd: Monte Urpinu. Het park ligt op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de zoutpannen en de zee. Een prachtig vergezicht die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Cagliari!

In de authentieke dorpjes Tempio Pausania en Castelsardo, gelegen in het noorden van Sardinië, wandel je door de smalle straatjes die de Italiaanse dorpjes kenmerken. Geniet op een terrasje van een echte Italiaanse cappuccino of van een van de overheerlijke wijnen die op het eiland worden gemaakt. En mocht je ‘De Cariben van de Middellandse Zee’ willen bezoeken, neem dan de Ferry naar het dorpje La Maddalena. Naast de prachtige stranden en azuurblauwe zee, vandaar de ook naam ‘De Cariben van de Middellandse zee’, kun je er prachtige wandelingen maken langs huizen uit de 18e eeuw in het historische centrum. We kunnen wel een boek schrijven over dit fantastisch mooie eiland!

We hebben een prachtige rondreis langs alle hoogtepunten in Sardinië, die onder leiding van deskundige Oad reisleiding wordt uitgevoerd.

Bekijk hier de reis

6. Het Middeleeuwse San Gimignano

Het Middeleeuwse San Gimignano ligt in de prachtige streek Toscane. De streek van de scheve toren van Pisa, de vol lof beschreven kunstwerken van Florence en het mooiste plein van Italië: het Piazza del Campo in Siena. Buiten deze steden liggen de uitgestrekte groene heuvels, vanwaar je kilometers ver kunt kijken en in de verte de authentieke dorpjes kunt vinden. Zo ook het middeleeuwse San Gimignano.

Duizenden jaren gelegen was Toscane het territorium van de Romeinen en dat is op iedere hoek van de straat nog goed terug te zien. De torens in San Gimignano werden ooit gebruikt als manier om weerstand te bieden tegen aanvallen van buitenaf. Bovendien konden de rijke families op deze manier hun bevoorrechte positie laten zien. We raden je ook aan om de Torre Grossa, op het Piazza del Duomo, te beklimmen! Eenmaal boven aangekomen word je getrakteerd op een werkelijk fantastisch uitzicht over het Toscaanse land. En als je dan toch op het Piazza del Duomo bent: op het plein zelf en de omliggende pleintjes vind je een aantal sfeervolle terrasjes waar ze heerlijke cappuccino’s zetten. Vergeet jezelf er niet op te trakteren!

Onder leiding van deskundige Oad reisleiding ontdek je Toscane en het authentieke San Gimignano.

Bekijk hier de reis

7. Het cultuurrijke Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee en een van de meest diverse aan natuur en cultuur. Het eiland is door het vulkanische as van de Etna zeer vruchtbaar, waardoor het vroeger een geliefd eiland was onder de Grieken, Romeinen en Arabieren. Er is hierdoor een mengelmoes aan culturen ontstaan, waarvan de sporen nog steeds goed zichtbaar zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je in het pittoreske plaatsje Agrigento de best bewaarde Griekse tempels ter wereld aantreft? En wat te denken van Romeinse villa in Piazza Armerina!

Wanneer je een bezoek brengt aan Sicilië, kun je letterlijk en figuurlijk niet om de Etna heen. Het is de op een na hoogste vulkaan in Europa en is nog steeds actief. Je kunt tot een hoogte van 3300 meter komen, vanwaar je bij goed weer een geweldig uitzicht hebt over het eiland. Vlakbij de Etna ligt de schitterende Alcantarakloof, die is ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna. Tot slot is het dorpje Taormina in het noordoosten van Sicilië de moeite waard om te bezoeken, net zoals de typische Italiaanse steden Catania en Palermo. Sicilië verrast ons keer op keer!

Onze deskundige Oad reisleiders vertellen je tijdens de reis graag meer over deze verschillende culturen en nemen je mee naar de mooiste plekjes in Sicilië.

Bekijk hier de reis

Taormina

8. Bloemrijk Madeira

Madeira is zonder enige twijfel een van de parels in Zuid-Europa. Afgelegen in de Atlantische Oceaan is Madeira een wandelbestemming bij uitstek, met zijn overvloed aan natuurschoon en rust. Door al haar tropische bloemen en planten heeft het niet voor niets de ‘bloemeneiland’ verkregen. Voor alle wandel- en bloemenliefhebbers hebben we wat leuke tips op een rij gezet.

Funchal is de hoofdstad van Madeira en tevens vaak het startpunt van je reis. Je bezoek aan Funchal kun je verreiken door naar de Mercado dos Lavradores te gaan, een overdekte markt waar je vooral bloemen, lokale handwerken en vis kunt kopen, en naar een van de botanische tuinen. Ieder jaar vindt In Funchal het bloemenfestival plaats in de maand mei. De hele stad is dan versierd met duizenden lokale bloemen en levert prachtige vergezichten op. Onderaan de pagina hebben we de exacte datums voor je op een rij gezet. Plan of boek je reis dus op tijd, wil je hier bij zijn! Buiten de hoofdstad Funchal heb je tal van mogelijkheden voor een mooie wandeling. Bezoek bijvoorbeeld de Rabaçal Vallei, waar aan het eind van de wandeling nog een leuke verrassing op u staat te wachten: de honderd meter hoge en indrukwekkende Risco waterval. Of maak een wandeling in het Queimadas Nationaal Park voor een spectaculaire wandeling langs de levada, de mooie bossen en diepe ravijnen. Op Madeira raak je simpelweg nooit uitgekeken!

Bekijk hier de reis

9. De Portugese Riviera

De Portugese Riviera, beter bekend als de Costa de Lisboa, is de kustlijn waaraan de schilderachtige stad Lissabon is gelegen. De omliggende kleurrijke dorpen en woeste natuur duiken onverwacht op aan de horizon. Maar weinig mensen die Lissabon bezoeken hebben hier weet van. Wij laten je graag zien waarom de Portugese Riviera meer is dan alleen Lissabon.

Maar, laten we ook eerlijk zijn: Lissabon is een van de mooiste steden van Europa, met ontzettend veel bezienswaardigheden. We begrijpen dus ook goed dat mensen hier hun stedentrip plannen! Voor Lissabon hebben we nog wel een leuke tip, deze vind je onderaan de pagina. Vanuit Lissabon reis je gemakkelijk naar het historische dorpje Sintra, dat doet denken aan een uit een sprookjesboek. Dankzij de invloeden van de Kelten, Moren en de koninklijke Portugese familie, vind je er kleurrijke kastelen, paleizen en oude gebouwen. Daarnaast wordt het omringd door de mooie groene natuur van de Serra da Sintra en de wijnbouw in dit gebied. Even verderop ligt het meest westelijke punt van het Europese vasteland: Cabo da Roca. De 145 meter hoge kaap komt steil uit de zee omhoog en geeft een prachtig panoramisch uitzicht op zee. Sluit de dag af in de badplaats Cascais, die een prachtig zandstrand heeft en een sfeervolle oude binnenstad, met leuke terrasjes en goede restaurants!

Oad tip: wil je het historische centrum van Lissabon beleven zoals de lokale inwoners dat deden en nog steeds doen? Voor slechts €3,- koop je een ticket voor de tramlijn ‘Tram 28’, die je dwars door de smalle steegjes van de wijken Graca, Baixa en de wereldberoemde wijk Alfama vervoerd. Deze kun je gewoon bij de trammachinist kopen en kun je zowel contant betalen als pinnen!

Samen met deskundige Oad reisleiding ontdek je de Portugese Riviera op zijn best.

Bekijk hier de reis

10. Griekse historie op Peloponnesos

Het Griekse schiereiland Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland en ligt op nog geen uur rijden van Athene. Vrijwel ieder stukje grond is hier verbonden met een mythe en historie. De rijke Griekse geschiedenis heeft behoorlijk wat parels achtergelaten en die delen we graag met je!

Te beginnen in de verlaten Byzantijnse ruïnestad Mystrás. De naam van de stad ademt naar het woord ‘mysterieus’, en dat is het zeker. In de 15e eeuw telde deze stad meer dan 40.000 inwoners. Na verschillende belegeringen te hebben doorstaan, is de stad nagenoeg volledig verwoest en verlaten. Tegenwoordig vinden we hier een aantal Byzantijnse kloosterruïnes met prachtige fresco’s, waarvan sommige kloosters nog steeds in gebruik zijn. Ten zuiden van Mystrás ligt het verborgen dorpje Monemvasia. Deze ligt verschuild achter een grote rots en wordt omringd door de Middellandse Zee. Het dorp heeft door haar ligging behoorlijk wat vijandelijke aanvallen kunnen afwenden, omdat het vanaf het vasteland niet zichtbaar is. Tegenwoordig kun je er heerlijk rondwandelen tussen de prachtige ruïnes, smalle steegjes en tot rust komen op een van de vele terrasjes. Naast de parels Mystrás en Monemvasia, is een bezoek aan de steden Olympia en Athene aan te raden. Beide zijn goed te combineren vanuit beide dorpjes!

Onze Oad reisleiders kennen deze Griekse parels en dragen graag hun kennis aan je over.

We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit onze top 10 plekken in Zuid-Europa voor de zomer van 2022. En we kijken naar uit om je te mogen ontvangen op een van onze mooie reizen.

Bekijk hier alle reizen