Een rondje Oad museum met Teun Willemink
In de opslagruimte van de Oudheidkamer in Holten, in een hoekje van het pand, is een klein museum verborgen. Eén enkel rondje kun je maken, in de twintig vierkante meter die het museum bestrijkt. Maar wanneer Teun Willemink je aan de hand neemt, komt het Oad museum tot leven en kun je je er urenlang vermaken. Natuurlijk, Teun schept graag een beetje op over zijn tijd bij Oad. De oud-technicus is een wandelende Oad encyclopedie. ...
In de opslagruimte van de Oudheidkamer in Holten, in een hoekje van het pand, is een klein museum verborgen. Eén enkel rondje kun je maken, in de twintig vierkante meter die het museum bestrijkt. Maar wanneer Teun Willemink je aan de hand neemt, komt het Oad museum tot leven en kun je je er urenlang vermaken. Natuurlijk, Teun schept graag een beetje op over zijn tijd bij Oad. De oud-technicus is een wandelende Oad encyclopedie. Van 1952 tot 1992 werkte Teun voor Oad. Tegenwoordig is hij – samen met enkele oud-collega’s – de beheerder van het museum.
Pal voor de ingang van het museum staat een rek jassen. Het is een verzameling jassen van buschauffeurs, van tientallen jaren geleden tot een uniek ontwerp van Frans Molenaar. Ze worden geflankeerd door enkele gele Oad jasjes die door de Oad reisleiders gedragen werden. In de vitrines aan de buitenkant pronken tientallen prijzen die Oad door de jaren heen in de wacht heeft gesleept. Diverse malen werd Oad gekroond tot beste reisaanbieder. Eenmaal binnen in het museum kun je het zo gek niet bedenken of het is er. Oude chauffeurspetten, miniatuurbussen van alle jaren, servies uit het oude hoofdkantoor en zelfs oude Oad bushaltes. In het oog springt een oude advertentie waarin wordt gevraagd om ‘flinke meisjes’ die kunnen worden opgeleid tot conductrice.
De oude beelden schreeuwen nostalgie. Zoals de foto van de oude fietskar. “Die werd in 1983 geïntroduceerd”, weet Teun. “Er kwam een kar achter de bus met plaats voor veertig fietsen.” Of de oude computers die door de telefonistes werden gebruikt. Op de achtergrond speelt een film over de camper waarmee een onvergetelijke rit door Afrika werd gemaakt. En dan is er nog de Oad band die jarenlang voor een vrolijke noot zorgde, zoals op het 75-jarig jubileumfeest in Parijs. Teun weet overal iets over te vertellen en dan vooral bij zijn meest geliefde rek; het rek waarop alle technische snufjes zijn uitgestald. Als oud-elektromonteur is hij bovenal trots op de voorloper die Oad altijd geweest is. Trots wijst hij op de oude radio’s, koplampen, richtingaanwijzers en alle andere technische snufjes waar hij in zijn Oad tijd zo druk mee was. Het is een rondje vol geschiedenis, zo’n rondje in het Oad museum.
Zo begon het voor Teun
Teun Willemink in zijn vroege jaren bij de technische dienst.